Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

6/2012

Pavel Danys v televizi aneb okouzlení vlastní bezvýznamností. Občané chtějí v případě Novoborského měsíčníku méně stránek za více peněz aneb novoborská logika. Bruslení na Macháči a památky Romanovců. Příští týden: Nevěstinec a Le Havre.

Mediálně nejzajímavější kauzou tohoto týdne se stalo jednání o udělení občanství Nového Boru bývalému prezidentovi Václavu Havlovi. Dost je zřejmé z dopisů, které jsme zveřejnili v týdnu (zde). Nakoukl jsem do zápisu ze zasedání novoborských zastupitelů, abych zjistil, jak se o problému jednalo. Přestože Pavel Danys má ve svých Danysovinách spoustu řečí, na zasedání se zřejmě moc neprojevoval. V rámci bodu 25 - Náměty a připomínky zastupitelů - uvedl starosta Jaromír Dvořák, že od Spolku Boráci Borákům dostal žádost o udělení čestného občanství panu Václavu Havlovi a na zasedání mu byla také předána petice k tomuto tématu. "Je to závažná věc a proto by se měla projednávat v orgánech města," řekl a navrhl usnesení tohoto znění: návrh Spolku Boráci Borákům o.s., IČO 25681370, se sídlem Liberecká 99, 473 01 Nový Bor, na udělení čestného občanství města Nový Bor občanovi Václavu Havlovi, bývalému prezidentovi ČR, zařadí do programu zasedání ZM až po projednání v příslušných orgánech města.

Toto usnesení bylo schváleno 16 hlasy, jeden zastupitel se zdržel.

Až na závěr celého jednání Pavel Danys řekl, že byli v Praze v Senátu s panem Gorolem, kam byli pozváni na diskusi po občanské linii se senátory panem Doubravou a panem Kapounem. "Založili jsme v loňském roce iniciativu tzv. sojky. A dále jsme se stavili u Dagmar Havlové, kde jsme předali čestný certifikát Václavu Havlovi, in memoriam," řekl pavel Danys.

Chvíle slávy nebo spíše ostudy přišla pro Pavla Danyse ve čtvrtečním Máte slovo. Pokud jste si nechali ujít, pak si můžete pustit archivně zde. (Doporučuji čas 13:22).

Obecní šašci jsou sice také v občanské společnosti důležití, ale pojďme aspoň v rychlosti prolétnout zbytek zasedání. Jako tradičně chyběl doktor Coufal, škoda, že se na jeho absence nedá sázet. Nepřišel ani Josef Doškář.

V rámci pátého bodu byl zvolen osadní výbor v Janově.

Občanka Mikešová si postěžovala, že Noborský měsíčník neustále překračuje maximální počet stránek, tj. deset. Od února bude Novoborský měsíčník stát deset korun – to nebyla reakce na občanku Mikešovou, to bylo plánované usnesení.

Bod 12 - byla zrušena vyhláška o místním poplatku za provozování výherních automatů. Zejména proto, že, jak řekl starosta: "Máme jednu z nejpřísnějších vyhlášek, která v republice existuje. Jsme ojedinělí, že jsme se zřekli těchto příjmů. Většina municipalit hodlá snižovat počet automatů postupně." Jinými slovy, Nový Bor by měl být městem bez výherních automatů a zrušená vyhláška nebyla potřeba.

Největší diskuse se vedla kvůli záměru prodat část parcely u divadla Libereckému kraji za účelem výstavby dvou objektů Domova pro osoby se zdravotním postižením. Pro bylo nakonec všech 17 přítomných zastupitelů. 

Top five tohoto týdne.

1. Bruslení na Mácháči – po dvaceti letech jsem se obul do normálních bruslí a využil současných mrazů a zároveň absence sněhové pokrývky. Zážitek, který se nebude opakovat několik let – bruslení na takové velké ploše. Na rybnících v okolí Lípy se podobně proháněly stovky lidí. Video následuje. Celodenní pobyt na čerstvém vzduchu také vysvětluje, proč jsem dnes v deníku takový strohý.

2. Maturitní ples oktávy A – až do kvarty šlo o mou třídu. Neměl bych si dovolit napsat, že i tento ples by si zasloužil více originality, ale jinak byl skvělý. Studenti opět byli pozorní, dokonce si koupili nový koberec a nemuseli ve svých drahých šatech chodit po tom šíleném erárním. Sice jsem byl přítomen šerpování, ale přesto jsem natočil dost.

3. Páteční výlet do Prahy – pololetních prázdnin jsem využil k výletu do hlavního města. Cílem byla výstava Carský dvůr pod žezlem Romanovců. Myslím, že samotná expozice více slibuje, než skutečně ukazuje. Ale je fakt, že v tomto oboru nejsem žádný fajnšmekr. Více jsem si užil mrazivou procházku po staré Praze. A cestou mě napadla tahle pointovka – zde.

4. Schůzka s Karlem Kahanem – na čtvrtek je už nachystaný další díl Štafety. S panem Kahanem jsme si hlavně psali, ale nakonec jsme se i osobně sešli. A bavili jsme se spíše o cestování než o věcech, o nichž se dočtete ve čtvrtek v rozhovoru.

5. Schůzka s Janou Kočovou – společně s mou bývalou studentkou a nyní kolegyní pro vás chystáme nový seriál. V rámci našich možností vám chceme každý měsíc nabídnout různé pohledy na nějaký českolipský problém. Tentokrát jsme si vybrali za cíl „protialkoholní vyhlášku“. První díl vyjde už za několik hodin.

Co příští týden?

Ze 14. prosince na toto pondělí bylo přeloženo představení hry Františka Ringo Čecha Dívčí válka. Snad nedopadne jako to Kaisera s Lábusem. Kdyby náhodou, tak ve stejné budově představí filmový klub dílo Bertranda Bonella s názvem Nevěstinec. V úterý startuje v Doksech retrospektiva filmů Akiho Kaurismäkiho jeho posledním filmem Le Havre. Ve čtvrtek se můžete v novoborském Navrátilově sále dozvědět od Vladislava Jindry něco z historie Radvance.

 

 

Komentáře

Re: 6/2012

Viděl jsem ten pořad v televizi a vždy,když tam promluvil Pavel Danys,měl jsem silný pocit,že je to nějaký debil.To i ten Holomek je proti němu těžkej intoš.

Nahoru

Re: 6/2012

Pavel Danys sám o sobě
Byl jsem přímým účastníkem *Máte slovo dne 2.2.2012 v ČT* Ministrem spravedlnosti navrhované *3x a DOST, jsem pochopil jako spíše srandičkování s občanskou veřejností .
Tak se nediv,že to pojal humorně.To jenom Jílková chtěla zavést intelektuální debatu.
Může mi někdo vysvětlit pojem čestný certifikát in memoriam?Certifikát je průkaz,osvědčení.K čemu je dobrý V.Havlovi in memoriam?

Nahoru

Re: 6/2012

Ale prdlajs, Dvořák se zlepšuje. Navíc dělá reálnou politiku.

Nahoru

To byla jen otázka času,

kdy "Novak" takticky přenese palbu na našeho starostu. V ČLD to (pod jiným jménem) taky udělal a jeho klika mu naklikala přes 40 souhlasů. (Ale úspěch je, že už moc nehájí ani DP, ono by to ani nešlo.)

Už byste se s tím měli, pánové, smířit. Legálním starostou Nového Boru je Jaromír Dvořák. A vaše nesmyslné bláboly o (povolebním?!) spiknutí, dokonce o obezitě apod. na tom nic nezmění.

KDYBY se váš stínový DP stal starostou, to BY teprv byla katastrofa! Ale to je jen neškodná hypotéza. Jistě taky chodíte na zastupitelstvo - všimli jste si pobavených úsměvů skoro vždycky, když se slova ujme občan Danys? A odpovězte si na otázku: kolik kolegů by ho chtělo zvolit starostou, kdyby se už nějakým zázrakem dostal do zastupitelstva? Minule dostal ve volbách 163 hlasy, příště jich bude ještě míň, hádám. Po tom, co neustále předvádí.

Nahoru

Re: 6/2012

Mně se líbí alespoň ten optimismus Danysovců.Novak....to bude Veni,vidi,vici!!!
Spíš to bylo veni,vidi ,ignori,lidově řečeno Waterloo.
Já jsem zvědav,jak dlouho se marioneta Danys nechá vodit zkušenými loutkoherci z NB.Jak dlouho ještě bude dělat Kašpárka těm škodolibým pánům.
Možná mu to ale dělá dobře,kdo ví.

Nahoru

Re: 6/2012

Osobně jsem si to taky myslel. Petr dokázal,že Rom Luidži ,dokonce mentálně postižený, může normálně pracovat.Možná se pak rozhodl udělat z člověka s podobnou invencí komunálního politika.
Pavel je typ,kterého lze pošťouchnout určitým směrem a hrrrrr jede.Nedochází mu škodolibost těch,co ho šťouchají.Není schopen vidět dva,tři tahy dopředu.

Nahoru

Re: 6/2012

a určitě je to abstinent a vegetarián :-))

Nahoru

Re: 6/2012

Abstinent je,ale vegetarian ne.Nevím jestli ještě v Ajetu dělá.Pořád se motal v Boru kolem galerie.Tehdy ani nemluvil.Dnes mluví,ale nesmysly.Skláři ho naučili odnášet do temperoven.A mnoho let dělal.Různé pracovnice ze sociálky z toho šílely.Tohle že nejde,takhle ne.Nechtěli ho ani přihlásit k pojištění.

Nahoru