Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

13/2021

Nouzový stav se nám prodloužil, a tak se pokusím udělat nějaký přehled toho, čím třeba můžete trávit svůj volný čas.

Nepropagovali jsme tři akce, které natočila příspěvková organizace města Česká Lípa – Kultura CL.

Jde o koncert kapely BigBalls

Dětské představení Břichbulín

A přednášku Milana Doležala

Bohužel nevyšlo to, na co jsem se nejvíce těšil, a to recitační pásmo z díla Milana Kundery. Důvodem jsou pravděpodobně autorská práva.

Aspoň malou ochutnávku zveřejnila Lípa Musica. Tady konkrétně video z loňského zahajovacího koncertu:

Při pátrání, co ještě našim čtenářům a divákům nabídnout, jsem narazil na video, které mi uniklo. Dokument s názvem 17. listopad 1989 v České Lípě si nechalo natočit přímo vedení města.

Městu se moc nedaří propagovat materiály, které si nechá za relativně drahé peníze natočit. Například poslední Českolipský magazín má na youtube 29 zhlédnutí.

To mé video, které jsem natočil pro děti v Oknech za hodinu s prakticky nulovými náklady, má za 24 hodin 128 zhlédnutí.

Vím, blbé srovnání. Ale jsou to veřejné peníze.

Abych byl spravedlivý, doplním, že video města natočené společností RTM+ se přehrává i na facebooku či přímo živě v televizi, takže ve skutečnosti má daleko větší dosah.

V natáčení videí pokračuje i ZUŠ Česká Lípa. Co si dát Jarní webový koncert?

Kdo jste s námi anebo sami se sebou sledovali koncerty z projektu Kultura přežije pořádané většinou ve Vratislavicích, můžete zavzpomínat se sestřihem koncertů 17 kapel, včetně jedné českolipské. Její klip začíná v čase 1:30:00

Komu je malý Liberecký kraj, může využít nabídky mall.tv, na ní existuje projekt s obdobným názvem Kultura žije. Hodně aktivní je třeba Mňága a Žďorp

Mně třeba poslední dobou dělá radost, že společnost Indies Scope postupně na Spotify zpřístupňuje nově digitalizované nahrávky z devadesátek. Brutální lyrika od Psích vojáků, Despondancing, Majerovy brzdové destičky, první nahrávky Květů, Tata Bojs, Čp. 8, Oboroh, Původní Bureš ... Ptal jsme se na Půlnoc, tak k té nemají autorská práva.

No a pak je tu Netflix. Už jsme si ho zaplatili také. Nejvíce mě zaujal ruský seriál K jezeru (v originálu se jmenuje Эпидемия, ale asi se to v dnešní době nehodilo.) Super zvraty, atmosféra, moderní kamera, charaktery postav, ruština. Jestli takto nějak namíchali Sputnik V, tak nemám obavy o jeho bezpečnost.

Na závěr ještě upozornění na dva projekty i-novin.

Muzikant Petr Sládek pro nás začal natáčet deníky svého pradědečka Otakara Zahálky. Dost si vyhrál se zvukovými stopami, tak ho i nás trochu podpořte. Další díl vyjde už dnes večer. Více se dočtete zatím zde

A pak je tu samozřejmě naše výzva zdolat do konce roku 100 vyhlídek na Českolipsko. Přidat se dá až do Silvestra kdykoliv a pokusíme se zajistit takové ceny, aby šanci měl i ten, kdo zdolá byť jen jeden kopec. Více zde

Komentáře

Re: 13/2021

Dají se někde najít staré díly Karlů? Nějak mi to nejde pomocí zdejšího vyhledávače.

Nahoru

Re: 13/2021

Zítra mrknu. Nevím, jestli to je reakce na dnešní deník, že ráno vyjde nový díl.

Nahoru