Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

10/2021

Máme za sebou první týden jakoby lockdownu, kdy lékaři, škodováci, řemeslníci, většina prodavaček atd. normálně chodí do práce.

Dokonce i já jsem tam byl, abych uskutečnil nějaké schůzky. Jinak sedím zavřený jako zločinec v domácím vězení a snažím se mluvit do duší svým žákům.

Málokdo mimo školství si dokáže představit, jak jsme já i děti za ten rok otupěli. Z původního nadšení pro všechno nové loni na jaře se za rok stalo nutné zlo. A to se každý týden snažím něco změnit. Jeden týden dril, další projekty, pak (snad) zábavné testy. Ustálili jsme rozvrhy, všichni učíme na stejné platformě, zavedli elektronické žákovské, aby byla rychlejší zpětná vazba. Naštěstí se ti nejskalnější stále zapojují do videí a jejich sledovanost se ustálila na rozumné úrovni. Takto vypadá to zatím poslední.

Hrdiny těchto dnů jsou policisté. Mají své rozkazy, snaží se je plnit. Viděl jsem v centru řadu incidentů. Někteří z nás jsou hloupí a musí policisty prudit za každých okolností. Vytahují nesmyslné paragrafy, ohánějí se budováním imunity. Přitom i z vlastní zkušenosti vím, že nejprve policisté jen upozorňují, omlouvají se.

I mě jednou upozornili. A nevím, jestli oprávněně, opravdu se v tom nevyznám a nestíhám pročítat všechna nařízení vlády, která se často mění ze dne na den. Byl jsem už na kraji obydlené oblasti, nikde ani noha, ke značce s koncem obce asi dvacet metrů. Tak jsem si respirátor na chvíli z obličeje sundal. A najednou za mnou policejní auto. Slušně mě upozornili, já si ochranu nandal. Překvapilo mě jejich sdělení, že respirátor musím mít v rámci celého katastru, ne jen v obydlené oblasti.

Tak nevím, kdo má pravdu: „Platí povinnost mít zakrytá ústa i nos respirátorem či jiným ochranným prostředkem bez výdechového ventilu s filtrační účinností alespoň 94 % (třída FFP2 / KN 95) či chirurgickou rouškou na zastavěném území obcí a měst. To znamená mezi domy, obchody, na náměstí a všude tam, kde se kolem pohybují lidé.“

Odjeli a já si respirátor zase sundal. Opravdu mi nedává smysl jej nosit, když jsem sám v lese.

Minulá neděle mě vystrašila. Ve čtvrtek jsem byl v práci, o víkendu si odbyl návštěvy těch, které asi několik týdnů neuvidím. V neděli večer se mi udělalo blbě. Uvědomil jsem si, kolik lidí jsem mohl nakazit. Naštěstí test negativní. Vzal jsem to jako výstrahu a nestýkám se prakticky s nikým. Je to na palici, ale nechci se stát vrahem. Jen tento týden zemřeli tři lidi, které jsem znal.

Ale stále ještě existují lidé, kteří věří v to, že na nás někdo viry sype z letadla nebo že celé je to divadlo sloužící k ovládnutí společnosti. Poslance Volného by měli zavřít, jedno kam. Ale jinak musím ocenit, že provozuje dobře svou práci – rozhodl se udělat své voliče z těch největších kreténů, kteří v tomto státě získali volební právo. Ze všech těch diskusí na netu mám pocit, že volební potenciál má poměrně slušný. Ještě nevím, kolik procent hlasů mu přát, protože volební zákon je v nedohlednu.

Upřímně doufám, že jednou zavřou i Babiše. Ne za nějaké Čapí hnízdo či dotace, ale za to, že je zodpovědný za zbytečnou smrt tisíců lidí. Populismus by se měl dát na stejný black list jako nacismus a komunismus … no ale víme, jak to u nás s komunismem vypadá. A stále má podle posledního průzkumu 27 procent věřících.

naší Českolipské tříkopcové výzvě se vrátím v samostatném článku. Ale jsem rád, že mě donutila vyběhnout si každý den na jeden ze tří českolipských vrcholů. V sobotu hned šestkrát.

Blíží se zápisy, ale návštěvy do škol nemohou. Tak se některé pustily do natáčení virtuálních prohlídek. Takto vypadá ta naše.

Úvodní fotka je z rána na Hůrce. 

Komentáře

Re: 10/2021

Tentokrát bych na článek ráda zareagovala, ale nic „moudrého“ mě nenapadá.
Neumím moc překlápět pocity do slov.
Tak to vezmu zkratkou…… na 100% se s myšlenkami a postřehy autora ztotožňuji.

Musíme to prostě vydržet.
Nejen zůstat na světě, ale zůstat duševně čilí, aby nám zbyly síly i na nelehké poCovidové období.
To asi taky bude pěkný hnusík.
Žádný temný les není nekonečně hluboký, a tímhle už procházíme tak dlouho, že z něj snad už (sakra) musíme brzy vylézt, ne?
Držte se a podržte i ty, kteří už to přestávají dávat.
Přeji pevné zdraví a naději všem.

Nahoru

Re: 10/2021

Jen, spíše technická, poznámka, pane Bárto:
Zastavěné území je terminus technicus z oblasti územního plánování. Jako takový má svůj reálný obraz/odraz - čáru na mapě - v územním plánu té které obce.
Rozhodně ho nelze ztotožnit s polohou posledního domu vedle cesty, po které jdu, ale ani (to už vůbec ne!) s informativním dopravním značením označujícím začátek/konec obce.
Katastr (katastrální území, k. ú.) je pak něco úplně jiného. Už jsem někde poznamenával, že Česká Lípa sestává ze 14 k. ú. To, že místopředseda vlády a ministr vnitra Al Hamajda von Aspen vytrvale používal tento termín, když představoval ono omezující opatření, může tak nanejvýš svědčit o jeho úrovni, o úrovni jeho podřízených.
Jde o území obce.
Samozřejmě nejen maminka, ale i policajt mají vždy pravdu ...
Hezkou neděli!

Nahoru

Re: 10/2021

Díky za upřesnění, pane Chote. Ale stejně mi moc nepomohlo. Není to však vaše vina. I ve škole se musím po pár minutách vždycky normálně nadechnout. Neumím si představit stoupat na Špičák a celou dobu mít na sobě respirátor. Jo, dneska jsme se na kopci sešli čtyři, tak jsme si respirátor během rozhovoru o tom, jak nám výzva jde, nasadili. Naštěstí policisté se ještě úplně nezbláznili a nečíhají tam. I když na Holáku je podstatně živěji, tam by si asi užili. V týdnu mě tam třeba překvapila skupina patnáctiletých s pivem a cigáry ... to se pak nedivím, že méně empatický turista cítí své napomenutí jako šikanu. 

Nahoru

Re: 10/2021

Pan Chot má pravdu. Já to taky znám, ale jen díky své bývalé práci. Jak to ale má vědět běžný občan? Tady v Martinově údolí kolem domu je taková procházková trasa místních. Domy řídce, ale jsou. A myslíte, že chodí, či běhají s respirátorem? Sami či ve skupinkách?

Nahoru

Re: 10/2021

Proč coming out? Pan Bárta tady psal, že má přítelkyni :)

Nahoru

Re: 10/2021

Já v tom nevidím téma! Našel-li pan učitel svoje štěstí, tak mu budiž přáno! Hlavně, ať je šťastný! Lépe v pozdním věku než vůbec... Možná jiní závidí!

Nahoru

Re: 10/2021

Není v padesáti na coming out už přece jen pozdě? To mě napadlo při čtení diskuse jako první. Ale pak jsem nikde nenašel, že by se psalo o homosexualitě. Něco mi uniká? V podcastech jsem zaznamenal jen nezávazné tlachání o hemeroidech.

Nahoru

Re: 10/2021

To mi vysvětlete, co tím myslíte. Prostě si někdy názorově sedneme, jindy ne.

Nahoru

Re: 10/2021

No nevím, já byl Havlista vždy. A vždy jsem zdůrazňoval, že často neracionálně. Žádná změna. Už jsem se lekl, že myslíte jiný coming out. Zase tolik nepiju.

Nahoru

Re: 10/2021

Slovo havlista se stalo módní nadávkou některých typů lidí, na které by se zhusta hodila parafráze věty( píši,jak se říká) Cikáni nemohou za váš posr... život. Spousta z nich nepořečetla ani jednu větu z jeho úvah a neví o něm nic bližšího.
Jeden z fungujících receptů na dobu,kdy jsme uzavřeni,je- ale platí to i pro doby příznivější- je radovat se z drobných denních událostí. Že jsem udělal něco, co jsem odkládal(a) dlouho. Nebo něco opět začal(a) dělat. Třeba ráno alespoň 5 minut protáhnout ztuhlé tělo spinálními cviky na podlaze. Zopakovat nějaká španělská slovíčka. Tuhle jsem si říkala,že kdybych denně věnovala 30 min. opakování jazyků,tak bych se pěkně procvičila.3 x týdně angličtina a němčina, 3x týdně španělština a francouzština. A vyhrabat od dcery mou učebnici latiny z gymplu,tuto nenahraditelnou knihu a zase si zopakovat konjugace a deklinace atd. a něco přečíst. Vytáhnout nějaké knihy,které fungují v blbých časech- třeba pana Kaplana, Lišku Bystroušku nebo ono geniální dílo slavící sto let od vydání-Osudy dobrého vojáka Švejka atd. Naštěstí my, co máme vnouče, u nás už nyní dvě vnoučata,tak máme s nimi slunko v duši stále. S vnukem mohu realizovat svůj jiný velký koníček- kreslení. Je to radost.
A s těmi rouškami je to v N.Boru podobné jako jinde.jdete po městě a část lidí je nemá. Tento a příští týden se očekává největší nápor na nemocnice, ČL tomu nejinak. Korespondovala jsem nedávno s prim ARO. Minulý rok musel zavřít šesté lůžko,protože neměl personál.Dnes se tím samým počtem kmenových pracovníků starají o 17 lůžek, stáhli vše,co bylo možné-od instrumentářek ze sálů po personál z jiných oddělení. Bohužel,části těch pitomců,kteří tvrdí,že to nic není, to nedojde,ani kdybyste je postavil před umírajícího člena rodiny. Bohužel.
Tak, a dnes je na pořadu ta španělština a francouzšina. A jelikož je 8.3., tak jsem si vzpomněla, jak neradi jsme sloužívali v tento den pohotovost,protože se stávalo,že se soudruhovatí i nesoudruhovatí poranili při veselí, nebo se i mezi sebou občas porvali.. Pamatuji si,jak jednou v jedné sklárně při oslavě MDŽ pan B. praštil paní H. do hlavy kusem dřeva...
Hezké dny a pevné zdraví !

Nahoru

Re: 10/2021

Havlisté ale také přijali některá klišé - viz. vysoká škola života apod. Je to záměrné rozeštvávání společnosti. Spousta těch s vysokou školu života, jak havlisté používají, jsou tvrdě pracující lidi. Čímž nemyslím toho debila Volného, to je jen vyčůránek, který, jak bylo napsáno, shání svých pět procent, aby nemusel 4 roky nic dělat.

Nahoru

Re: 10/2021

No, jak jsem koukala, tak sousloví vysoká škola života píšou často lidé sami,že ji jako absolvovali. Ono nejde o dosaženou úroveň vzdělání,ale o to,jak si ho vážíte. Moji rodiče dělali oba ve fabrice,tatínek se vyučil krejčím,ale pak po r.48 dělal něco jiného.Ale vážil si vzdělání a byl nesmírně potěšen,že jsem se dostala na VŠ. Já měla naopak velkou radost,když se mí pacienti,třeba z Crystalexu, svěřili v ordinaci,že se jim potomek dostal na VŠ , někdy i do zahraničí a měla jsem radost s nimi. A bohužel, v jejich "vrstvách" se našli takoví pitomci obého pohlaví,že říkali,že jim děti šly na studia,aby pak nemusely makat.Pro některé typy ti,kteří nepracují rukama,nepracují tak vůbec. Bohužel, část těchto typů neumí ani těma rukama moc dělat nebo se těmto typům dělat vůbec nechce.

A jak se k vzdělání staví věrchuška?
„Zaměstnával jsem 35 tisíc lidí a nikdy jsem se na maturitu neptal,“ sdělil Babiš. Podle něho by nemusely asi být.

Při maturitě z matematiky jsem kdysi si vytáhla z vyšší matiky limita funkce a taky větu Bolzano-Cauchyovu. Bernard Bolzano byl velký myslitel.Krom jiného pravil,že veškeré zlo na světě pochází z nevzdělanoti.
Hezký den přeji

Nahoru

Re: 10/2021

Už jsem to psal výše, ale dal bych si pozor na rozdělování lidí podle toho, čím pracují. Je jasné, že příjemci konspiračních teorií budou spíše méně vzdělaní lidé. Často jsou ale zneužiti lidmi vzdělanými. A připomínám, že hodnoty vytváříme všichni společně.

Nahoru

Re: 10/2021

Tak to nevidím. Ty Havlisty lépe Havloidy vymyslea skupina občanů, dychtící po starých pořádcích, odpůrci všeho nového. Neorientují se, většinou ani nechtějí. A stačí jim to, co bylo dříve, kdy stačilo nadávat na komunisty, většinou u piva. Vybít si tak svůj vztek,
Stačí se podívat na FB profily těchto lidí. Vysokou školu života si tam dávají sami. Takový poznávací odznáček, jak jsem viděl na nástěnce Pavla Danyse vedle masny v Novém Boru. Tu prodejnu s neobvykle levným masem doporučuji, tu nástěnku pro zasmání taky.

Nahoru