Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Zrušení závodů na Kokořínsku rozpoutalo diskusi

Archiv

Vedení Českého svazu orientačního běhu proto vytvořilo skupinu, která bude jednat se zástupci ministerstva životního prostředí, České inspekce životního prostředí a chráněných krajinných oblastí, aby bylo jasné, kde a kdy mohou pořádat své akce, a už nedocházelo k jejich rušení.


Orientační běžci se cítí dotčeni, že nesmí v celém kokořínském regionu od března do srpna závodit, i když tam běhali už sedm let. Od letoška se to nelíbí CHKO Kokořínsko, jehož přání na základě dvou posudků potvrdil odbor České inspekce životního prostředí v Liberci. Na jaře a v létě by prý běžci rušili chráněné druhy ptáků v nejcennější zóně tohoto území.


"Myslíte si, že běžec v lese ničí přírodu. My se domníváme, že ne," řekl na dnešní tiskové konferenci předseda ČSOB Petr Klimpl.


"Otázka možná stojí tak, zda sporty, třeba kanoistika či cyklistika, obecně škodí přírodě? Má příroda sloužit v přiměřené míře člověku, nebo se má uzavřít?" ptal se Klimpl a uvedl, že například v Tatranském národním parku se loni uskutečnily závody a studie jasně prokázala, že orientační běžci nic nenarušili.


Zástupci liberecké ČIŽP vycházeli z posudku Správy Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko a odborníka z Vlastivědného muzea v České Lípě.


"Nejsme ortodoxní úředníci, kteří od stolu něco zakáží. Orientační běh je k přírodě nejšetrnější, ale odborný ornitolog potvrdil, že  ptáky při hnízdění je třeba chránit," řekl zástupce hlavní inspektorky ČIŽP v Liberci Milan Samšiňák.


Závod musel pořadatel z pražského Sportovního klubu Kotlářka zrušit na poslední chvíli. To pociťovala hlavní inspektorka Hana Kolářová za nešťastné.


"Chtěli bychom, abychom příště podobné věci řešili systémově a hlavně včas," uvedla Kolářová a dodala, že se v rámci odvolání, které Kotlářka podala, bude zjišťovat kvalita podkladů, na jejichž základě  byly závody zrušeny.


Orientačním běžcům se nelíbilo, že zákaz pořádat závody byl vydán plošně na celé kokořínské území.


"Nabízeli jsme, že se vyhneme kritickému místu," řekl za Kotlářku Jiří Dlouhý.


"Budeme tlačit na zástupce chráněné oblasti, aby do budoucna přechodně vymezili chráněné plochy a řekli, že tam a tam se nesmí," uvedla Kolářová.


Zástupci svazu orientačního běhu připustili, že pořadatelé z Kotlářky situaci podcenili, ale z principu se nařčení z ničení přírody a rušení živočichů brání.


"Myslíme si, že organizovaná činnost je méně nebezpečná než neorganizovaná," řekl Klimpl. "Lze se domluvit, abychom mohli v přírodě běhat," zadoufal.