Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Zdlouhavá cesta za dotacemi

Archiv

Proto novoborská rada města schválila, aby byl na městský úřad přijatý dotační manažer.
„Je to de facto jeden z posledních bodů koaliční dohody mezi ČSSD a ODS, který nám v tomto volebním období ještě zbývalo splnit. Dotačního manažera Lukáše  Janků jsme přijali v rámci limitu pracovních sil,“ uvedl  místostarosta Nového Boru Stanislav Valdman. „Má na starosti administraci, řízení i vyúčtování dotací a vyhledávání možností, jak získat dotace nové. Kromě toho bude koordinovat přípravy investičních akcí tak, aby město mohlo obdržet maximum dotací.“
Dotace může obcím poskytovat kraj, stát  prostřednictvím jednotlivých ministerstev, dotace mohou plynout také z Evropské unie. Dotačních titulů je celá řada, jejich vypisování je třeba sledovat, ale dosažení na dotaci je během na dlouhé trati. Vždyť od prvotní myšlenky, přes přípravné práce, podání žádosti o dotaci až po vlastní realizaci akce může uplynout i několik let. Příkladem je velký projekt Cesta k sousedům, jehož součástí je lávka pro pěší a cyklisty přes silnici 1/13, která se začne stavět letos na jaře.  „Prvotní nápad se zrodil v roce 2006  a teprve loni na podzim získalo město Nový Bor jako nositel projektu dotaci z programu Cíl 3 (program přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko). Při tom uzavření celého projektu je plánované až v roce 2012,“ doložil  administrativně a časově náročnou cestu k dotacím Lukáš Janků.
Už několik let se  Novoborští snaží dosáhnout na dotaci, která by umožnila rekonstruovat dvě památkově chráněné budovy, v nichž sídlí sklářské muzeum. Projekt na rekonstrukci a dostavbu objektů sklářského muzea je připravený k realizaci od roku 2004, ale podané žádosti o dotaci se prozatím míjely účinkem.
Slibně se nyní jeví projektový záměr Oživení česko-polské sklářské tradice pro rozvoj cestovního ruchu, jehož hlavním cílem je podpora a rozvoj spolupráce regionálních sklářských muzeí v Novém Bor a v Jelení Hoře.  “Vyhovující technické podmínky pro zachování kulturního a technologického dědictví v česko-polském příhraničním sklářském regionu jsou sice dílčím cílem projektu, ale na  české straně projekt nabízí možnost přístavby sklářského muzea, přesněji propojení obou památkově chráněných objektů,“ upřesnil místostarosta. „Projekt by mohl být  financovaný z operačního programu přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika – Polská republika.“ 
Lukáš Janků upozorňuje na operační program Životní prostředí, ze kterého Nový Bor získal dotaci  na zateplení hlavní budovy ZŠ v Arnultovicích. „Celkové náklady na zateplení fasády, stropu pod půdou, výměnu oken a dveří jsou odhadované přibližně na 4 miliony korun, ale přesnou sumu budeme znát až v dubnu po uzavření výběrového řízení na zhotovitele díla.“ Novoborští uspěli rovněž s žádostí o dotaci z grantového programu G26 – podpora cyklodopravy Libereckého kraje a získali  800 tisíc korun na projekt Cyklotrasa Česká Lípa – Nový Bor. Účelovou dotaci použijí na souvislou rekonstrukci zhruba kilometrového úseku mezi Bukovany a Chomouty. Ve výběrovém řízení na rekonstrukci místní komunikace přišla s nejnižší cenovou nabídkou a také nejlépe uspěla firma Silnice Žáček. Město do souvislé opravy celého asfaltobetonového úseku vloží cca 350 tisíc korun.
Do souhrnného výčtu patří i žádosti o dotace na obnovu kaplí  v Bukovanech a v Arnultovicích adresovaná  ministerstvu školství, kultury a tělovýchovy.  Oba objekty jsou zapsané v Ústředním seznamu kulturních památek a dotace by mohly být přiděleny z programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí z rozšířenou působností.  „V současné době  jsou podané  také čtyři žádosti o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury – dvě žádosti o dotace na projektové dokumentace a dvě žádosti na investiční akce – chodníky v Pihelu a úprava křižovatky ulic Husova a Smetanova. Dotace v těchto případech činí 80 % z celkových nákladů akce,“ připomněl Lukáš Janků a zmínil ještě spolupráci města s Centrem pro rodinu Koblížek.  „V současnosti intenzivně připravujeme projekt  stavebních úprav druhého nadzemního podlaží vily v Kalinově ulici tak, aby tu mohly být školicí místnost pro začínající podnikatelky a miniškolka. Projekt je ze strany města koordinováný tak, aby byly maximálně využity finanční prostředky, které je možné získat v rámci dotace z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Ale žadatelem o dotaci bude CPR Koblížek,“ zdůraznil Lukáš Janků.