Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Zachraňují objekty v památkové zóně

Archiv

Státní finanční podpora může být použitá jen na úhradu prací zabezpečujících uchování souhrnné památkové hodnoty kulturní památky, nikoliv na modernizaci objektů.
„V loňském roce jsme podali celkem šest žádostí o finanční příspěvky. Ministerstvo kultury našim požadavkům  nevyhovělo v plném rozsahu, účelová dotace je nižší,  a proto bude využitá jen ve čtyřech objektech,“ zdůvodňuje Tereza Horňáková, která má na odboru školství, kultury a sportu na starosti péči o památky ve vlastnictví města. 
„Na opravu radničního portálu použijeme z účelové dotace 50 tisíc korun a město jako vlastník budovy vloží do opravy dalších 150 tisíc. Portál bude o prázdninách restaurovat Vladimír Žák,“ upřesňuje rozdělení peněz Tereza Horňáková. „Na  podzim dojde k výměně oken v zadním traktu budovy, ve které je známý Navrátilův sál. Státní finanční podpora v tomto případě činí 150 tisíc a podíl města 176 tisíc korun.“
Z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón budou čerpat i dva soukromníci. Na výměnu oken v domě č. p. 103 na náměstí Míru získal majitel příspěvek ve výši 50 tisíc korun a majitel domu č. p. 186 na náměstí Palackého obdrží na výměnu oken účelovou dotaci ve výši 150 tisíc korun.
O finanční podporu na záchranu objektů v městské památkové zóně žádají Novoborští pravidelně. Nové žádostí budou na ministerstvo kultury podávat v září.