Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Vyšel atlas Nového Boru

Archiv

Mapa v měřítku 1 : 4500 je pozoruhodná především tím, že jsou v ní uvedena všechna čísla popisná, a to jak v Novém Boru tak v jeho částech – to znamená v Arnultovicích,  Pihelu, Janovu, Chomoutech a v Bukovanech. Atlas obsahuje  katastrální členění města, rejstřík ulic a rejstřík čísel popisných. V textové části autoři krátce shrnují historický vývoj města, upozorňují na turistické cíle v okolí i tradičně pořádané akce a oslav,  součástí brožury je také nabídka možností ubytování a stravování v Novém Boru a jeho okolí.
 „Atlas Nového Boru s čísly popisnými jsme vydali na četné podněty místních občanů, protože celou oblast  Nového Boru a jeho částí nemohli nikde sehnat,“ dovídáme se od Petry Svobodové, vedoucí TUC Nový Bor. Podklady pro atlas  připravovali pracovníci novoborského infocentra půl roku.  „Oslovili jsme  všechny podnikatele z celého Novoborska,  kteří  poskytují  návštěvníkům našeho mikroregionu stravovací a ubytovací služby,  a nabídli jim zdarma propagaci v připravovaném atlasu. Počet rozeslaných dotazníků, v nichž měli podnikatelé potřebné údaje vyplnit, šel do stovek, ale vrátila se nám necelá padesátka,“ zdůvodňuje Petra Svobodová, proč je  výčet stravovacích a ubytovacích kapacit tak krátký. „Jsme z toho docela zklamaní. Příští rok budeme atlas prezentovat v Brně na veletrhu cestovního ruchu, podnikatelé mohli své podniky propagovat v celostátním měřítku, ale příležitost propásli. 
 Ačkoliv se atlas začal prodávat teprve minulý týden,  výtisky rychle ubývají. O atlas projevují zájem i místní podnikatelé, prý jim usnadní orientaci zejména v místních částech města. „Pokud nebude náklad stačit, dotisk není problém, “ ubezpečuje Petra Svobodová. Pro úplnost dodejme, že podklady pro atlas zpracovala a vydala za 75 tisíc Kartografie Praha a. s.,  vítěz výběrového řízení. Turistické informační centrum jako příspěvková organizace města  hradilo vydání penězi ušetřenými z příspěvku, který od zřizovatele dostává na provoz.