Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Úřad práce změní adresu

Archiv

„Dohodli jsme se, že město dá úřadu práce k dispozici budovu č. p. 262 v Egermannově ulici.  Objekt je podstatně větší, úřadu práce bude víc vyhovovat. Dvěma nájemníkům, kteří budovu využívali, jsme po dohodě ukončili nájemní smlouvu,“ uvedl místostarosta Nového Boru Stanislav Valdman.
Dům ve Dvořákově ulici koupilo město Nový Bor v roce 2001 od Severočeské Energetiky a.s. Děčín za 500 tisíc korun a za darování budovy trafostanice v lokalitě Rumburských hrdinů. Před dvěma lety zastupitelstvo schválilo záměr prodeje objektu obálkovou metodou, ale k prodeji budovy nakonec nedošlo, ačkoliv o  koupi usilovali dva zájemci. Ředitelka Úřadu práce Česká Lípa  Zdeňka Cibulková tehdy požádala,  aby bylo rozhodnutí o prodeji objektu odloženo, poněvadž vláda ČR  uvažovala o zřízení Národního úřadu pro zaměstnanost a sociální správu. Úřad měl  být komplexně zaměřený na klienta v oblastech zaměstnanosti, sociálních dávek a sociálně právní ochrany a měl na něj být z obecních i městských úřadu převeden výkon státní správy v sociální oblasti.
Před dvěma lety prostory ve Dvořákově ulici potřebám úřadu práce vyhovovaly, ale dnes už ne. „Příčinou je mimořádná situace na trhu práce v okrese Česká Lípa, nárůst nezaměstnanosti na 13,2% k 30. 6. 2009 a hromadné propouštění z důvodu strukturálních změn ve sklářském a automobilovém průmyslu,“ vypočítává Zdeňka Cibulková. „Abychom zajistili  bezproblémový chod úřadu práce ve vztahu k evidenci uchazečů a výplatě podpor v nezaměstnanosti, museli jsme na pracovišti v Novém Boru navýšit počet zaměstnanců.“ Dislokované pracoviště Úřadu práce v Novém  Boru využívají uchazeči o zaměstnání z celého regionu Novoborsko. Prostory nevyhovují pracovníkům úřadu, ale zejména uchazečům o zaměstnání, poněvadž při  zprostředkování zaměstnání musejí na jednání čekat v nedůstojných podmínkách i mimo budovu. Proto byla loni na podzim zahájena jednání a Novoborští začali hledat nové prostory pro pracoviště úřadu práce. „Letos v květnu jsme se dohodli na možnosti využití prostor v budově č. p. 262 v ulici  B. Egermanna,   kde je dosud vzdálené kontaktní místo odboru státní sociální podpory úřadu práce. V jedné budově mohou být kompletně poskytovány služby úřadu práce v oblasti zprostředkování zaměstnání a zároveň i  dávky státní sociální podpory,“ upozorňuje na výhodu nového pracoviště  ředitelka Úřadu práce Česká Lípa.
„Dům v Egermannově ulici již upravujeme pro potřeby úřadu práce, k přestěhování dojde do nejdříve,“ předpokládá místostarosta Stanislav Valdman. „O dalším osudu  objektu č. p. 319 ve Dvořákově ulici jsme hovořili na radě města. Necháme jej odhadnout a připravíme zastupitelstvu podklady pro prodej objektu.“