Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Ulice přikryl první sníh

Archiv

Máme tu první sněhovou nadílku,  meteorologové předpovídají, že zima bude dlouhá, a tak nás zajímá, jak jsou na ni v Novém Boru připravení.
 „Zimní údržbu pro město zajišťuje na základě smlouvy firma AVE CZ odpadové hospodářství. Ve smlouvě je uvedeno, že před zimou musí  mít  v zásobě minimálně 500 tun chloridů (soli) a 350 tun písku,“ konkretizuje Tomáš Roh, referent z odboru správy majetku MěÚ v Novém Boru.  „Zimní údržba bude probíhat od listopadu do konce března,  je stanovena vyhláškou a z ní také vyplývá, jakou technologií se provádí.“
Zatímco ve městě by měly být komunikace protažené do tří hodin po ukončení spadu sněhu, v Arnultovicích, Pihelu, Janově a Bukovanech do osmi hodin. V místních částech města provádějí zimní údržbu často soukromníci, kteří mají uzavřenou smlouvu s firmou AVE CZ. „Jakmile začne padat sníh, zaměstnanci firmy AVE CZ  by jej měli ve městě začít uklízet do půl hodiny. Komunikace pravidelně projíždím a pokud se někde vyskytnou nedostatky, okamžitě je řešíme přes dispečink,“ ubezpečuje referent odboru správy majetku. Na úklidu sněhu se podílejí i nezaměstnaní, kteří pro Nový Bor vykonávají veřejně prospěšné práce.
Díky předchozí mírné zimě vložilo město do zimní údržby jen 3 miliony korun, ačkoliv se v rozpočtu počítalo se 4 miliony. Tutéž sumu mají Novoborští vyčleněnou na právě začínající zimu. Jestliže se protáhne, musejí  najít v rozpočtu další peníze, aby byly komunikace sjízdné.
Poněvadž zimní úklid ulic nebývá dokonalý, není od věci nahlédnout do prováděcí vyhlášky k silničnímu zákonu, kde autoři vysvětlují, co se zimní údržbou komunikací rozumí:   „…odstranění nebo alespoň zmírňování závad ve sjízdnosti komunikací vznikající povětrnostními vlivy a podmínkami v zimním období.“
A ještě něco. Než začnete nadávat na ulice zasypané sněhem, zameťte si před vlastním prahem. Zní to sice nelogicky, ale za zimní údržbu chodníků patřících městu odpovídají majitelé domů. Když na chodníku před vaším domem někdo uklouzne a způsobí si úraz, padá odpovědnost na vaši hlavu, a tak se raději pro tyto případě pojistěte.  Změnu, která by činila za zimní údržbu chodníků odpovědnou obec, se nepodařilo do zákona prosadit.