Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Těžce zraněná cyklistka v České Lípě

Archiv

"Cyklista jí nedal přednost v jízdě, když odbočoval na křižovatce z vedlejší ulice na hlavní," řekla dnes mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.


Žena spadla na hlavu a s těžkým otřesem mozku skončila na anesteziologicko-resuscitačním oddělení nemocnice v České Lípě. Její stav byl ale tak vážný, že lékaři rozhodli o jejím převozu na specializované oddělení na léčení úrazů hlavy do nemocnice v Ústí nad Labem.


Podle zástupce ředitele Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Jaroslava Popelky neměla žena na hlavě ochrannou helmu. Předpisy nařizují nošení přileb pouze dětem do 15 let.


"Na kolech by je měli používat všichni lidé. Pády cyklistů na obnaženou hlavu končí ve většině případů stejně těžkými úrazy, jaký se stal v pátek v České Lípě," upozornil Popelka.


Podle liberecké policejní mluvčí Vlasty Suchánkové si cyklisté při haváriích poraní ve čtyřech případech z pěti právě hlavu. Pokud však jezdí s kvalitní přilbou, hrozí jim osmkrát menší nebezpečí, že utrpí vážné poranění mozku, než když ji nemají.