Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Soud s dealerem pervitinu odložen

Archiv

Policistům se totiž na dnešek nepodařilo sehnat důležitého svědka. Soudce navíc musí počkat, jak dopadne odvolání jednoho z Krebsových spoluobžalovaných proti trestu, který mu loni v létě uložil Okresní soud v České Lípě za krádeže.


 "Hlavní líčení bude pokračovat 8. března v 10:00," řekl soudce Jaroslav Hrabálek.


Čtyřiatřicetiletému cizinci s trvalým bydlištěm ve Skalici na Českolipsku hrozí osm až  dvanáct let vězení. Podle obžaloby od něj čtrnáctiletá dívka dostala nejméně dvacetkrát pervitin. Údajně jí ho dodával od loňského prosince do letošního března.


"Nevěděl jsem, kolik je jí let," uvedl již dříve u soudu Krebs. Trest ve stejném rozmezí hrozí i jeho české manželce Andree. Podle státní zástupkyně dodala nezletilé dívce pervitin nejméně patnáctkrát. Krebs se hájil, že jej známí, u nichž loni v prosinci na Českolipsku bydlel, mylně informovali o věku dívky.


Jak stojí v obžalobě, Krebs drogou zásoboval také další narkomany - mimo jiné i patnáctiletou a šestnáctiletou dívku. Jak je dívka skutečně stará, se Krebs údajně dozvěděl teprve potom, co se jí před jeho manželkou vysypaly z batohu učebnice a sešity pro 9. třídu základní školy.


"Drogu jsem jí dal jenom jednou. Když jsem zjistil, kolik je jí doopravdy let, nedostala už nic," uvedl Krebs.


Pokud by při procesu vyšlo najevo, že obžalovaný věk dívky neznal, použil by soudce při rozhodování o výši trestu mírnější sazbu dva až deset let vězení. Jak vyplývá ze spisu, dívka svůj věk zpočátku tajila a dělala se starší, aby drogy vůbec získala. Také Krebsová tvrdila, že netušila, jak mladé dívce pervitin prodává. Vždyť chodila po diskotékách a pila alkohol, řekla.


Dívka ale již dříve před soudem prohlásila: "Drogu mně dávali, i když už věděli, kolik mně je let. Platila jsem jim jenom tehdy, když jsem sama chtěla."


Jak dívka u soudu přiznala, s pervitinem se seznámila na podzim 2002 a tehdy užívala drogu jednou za dva týdny. Pervitin nejdříve odebírala u jiných dealerů než u Krebsových. Potom potřebovala drogu stále častěji. Aby si ji opatřila, neváhala okrást o stříbrné šperky svou kamarádku.