Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Sklářské sympozium 2009

Archiv

Od té doby se IGS konají v tříletých intervalech a unikátní díla vznikají nejen v Crystalexu, ale také v lindavské sklárně Ajeto, novoborské firmě Egermann-Exbor či ve sklářské škole.  Naposledy se IGS konalo v roce 2006, kdy do Nového Boru přijelo na čtyřicet výtvarníků z deseti zemí.
Nad jubilejním 10. IGS se vzhledem k neutěšené hospodářské situaci Crystalexu sice vznášejí otazníky, ale ztracen ještě není.
„Mezinárodní sklářská sympozia jsou prestižní záležitostí nejen pro tvůrce, ale také pro Nový Bor a vlastně i pro celou Českou republiku. Proto záměrem rady města je, aby byla tradice zachovaná a IGS 2010 proběhlo,“ řekl místostarosta Nového Boru Stanislav Valdman. „O tom, za jakých podmínek by se mohlo sympozium uskutečnit, budeme příští týden jednat společně s představiteli sklářské společnosti. Pokud nalezneme rozumný způsob řešení, dohodneme výtvarníkům možnost tvořit v jednotlivých sklářských firmách, a jestliže vysloví souhlas zastupitelé, převezme město nad konáním 10. IGS záštitu.“  Na záměr rady města již pozitivně reagovaly  lindavská sklárna Ajeto i  novoborská sklářská škola a lze předpokládat, že se připojí další sklářské ateliéry.
V Novém Boru mají tradici také sklářské slavnosti konané počátkem léta. „Město si nemůže dovolit finančně podporovat obě akce. Jestliže se nedohodneme na mezinárodním sklářském sympoziu, pak sklářské slavnosti proběhnou jako obvykle v červnu,“ řekl místostarosta.