Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Rozpočet na programu rady města

Archiv

„Rozpočet je připravený jako vyrovnaný, počítáme s příjmy ve výši cca 168 milionů korun, což je zhruba o 4 miliony více než v roce letošním,“ srovnává  starosta Nového Boru Jindřich Mareš a podotýká, že do rozpočtu nejsou zahrnuté dotace, o něž město žádá nebo bude žádat.
 „Na vyrovnaném rozpočtu se už dohodli všichni,  kteří se zúčastnili jednání 3. listopadu. Prvnímu projednávání návrhu byli kromě zastupitelů přítomní  také zástupci organizačních složek města, příspěvkových organizací a rovněž vedoucí jednotlivých odborů městského úřadu,“ vypočítává starosta. Zástupci odborů městského úřadu svými vystoupeními potvrdili, že odbory s rozpočtovanými finančními částkami souhlasí. Zastupitelé musejí akceptovat, že velkou část rozpočtu na příští rok pohltí mandatorní výdaje. O ostatních výdajích lze naopak polemizovat, což se také stalo.
 Jako obvykle vyvolala největší diskusi částka určená na mzdy zaměstnanců městského úřadu a zaměstnanců organizačních složek města. „Ve srovnání s letošním rokem je navýšena o 3 miliony korun, poněvadž se v příštím roce předpokládá určitý nárůst mzdových prostředků ve státní správě,“ zdůvodňuje starosta. Někteří zastupitelé se pozastavovali nad množstvím peněz určených na rozvoj města a investiční akce. „Považují sumu za poddimenzovanou, ale neuvědomují si, že do rozvoje města je třeba promítat již dokončené stavby, na které si město vzalo úvěr a které musíme splácet,“ zdůrazňuje starosta a jako příklad uvádí dům s pečovatelskou službou.
Zastupitelé Nového Boru mají rozpočet schvalovat v prosinci, ale starosta nevylučuje, že by se jím mohli zabývat už koncem listopadu.