Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Radniční portál mění tvář

Archiv

„V minulosti byl portál necitlivě pokrytý fasádními barvami a původní dveře nahradily nedobové prosklené dveře. Památkáři usoudili,  že dveře mohou zůstat, aniž by utrpěla hodnota objektu,“ dovídáme se.
Budova radnice je postavená z pískovcových kvádrů a z několika druhů pískovce je sestavený i portál. „Nádherné pískovcové vzory vynikly až teď po odstranění nátěru a očištění. Portál je poškozený hlavně ve spodní části a poškozená je také římsa,“ popisuje stav památky Vladimír Žák. V těchto dnech zpevnil portál speciálními penetračními nátěry a vysekal lůžka, do kterých vloží nový opracovaný pískovec. Provedl  také rozbor solí, aby zjistil, co portál poničilo ve spodní části.
„Portálu nepomohlo ani to, že je dole utopený v nové dlažbě,“ podotýká. „Drobné oděrky a chybějící části doplním  umělým probarveným kamenem. Restaurátorské práce  dokončím v průběhu září,“ předpokládá Vladimír Žák.
Z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón získalo město Nový Bor celkem 400 tisíc korun. Kromě restaurování portálu město použije peníze na výměnu oken v zádním traktu budovy na třídě T. G. Masaryka, v níž je známý Navrátilův sál. Státní finanční podpora v tomto případě činí 150 tisíc a podíl města 176 tisíc korun. Z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón budou čerpat peníze i dva soukromí vlastníci památkově chráněných objektů.