Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Otevřený dopis ředitele Františka Janáka náměstkovi Radkovi Ciklovi

Archiv

V tiskové zprávě ze dne 25.1. se velmi vágně stanovuje, že naše škola má do 30.9. prokázat nezávislost na nadstandardních finančních zdrojích Libereckého kraje a že všechny subjekty mají do tohoto data realizovat svoje veřejně proklamované přísliby, aniž by bylo jakkoliv specifikováno, co všechno musí škola splnit, aby mohla dál pokračovat ve své činnosti i po 30. září 2010 a co se bude dít, jestliže si naše škola peníze na platy opatří. Píšete, že očekáváte do uvedeného termínu předložení návrhu projektu podloženého reálnými a přesvědčivými argumenty s dlouhodobým dopadem a se zárukou vytvoření podmínek pro rozvoj potenciálu mnou řízené školy. Jistě uznáte, že takové blíže nespecifikované podmínky nelze splnit, pokud se rozhodnete, že námi předložené záruky nejsou pro Vás dostatečné. Co míníte rozvojem potenciálu? Na mimořádné tiskové konferenci dne 22.2. zase padla podmínka, že musíme získat žáky. Nikdo ale neřekl kolik. Takto stanovené podmínky jsou pro nás nepřijatelné a já Vás pane náměstku žádám, aby se zcela jasně a urychleně stanovilo, co je pro Vás přijatelným projektem. a přesvědčivým argumentem. Je pro Vás takovou zárukou naše eventuelní smlouva o spolupráci s městem Prahou? Jaké máme záruky, že naše snažení nebude marné?


My se domníváme, že takovým přesvědčivým argumentem jsou naše dva projekty ve výzvách 1.1. v oblasti počátečního vzdělávání v operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, které vyhlásil Liberecký kraj na tento rok. Tyto dva projekty jsme připravili ve spolupráci s Centrem vzdělanosti Libereckého kraje a minulý pátek je podali. Tyto projekty nás stály nemálo energie a nemálo času. Oba projekty se zabývají tvorbou a pilotáží dvou zcela nových výukových programů.  Tyto programy by kromě dvouleté záruky  financování projektu, které by bez problémů vyřešilo a splnilo první Vámi stanovenou podmínku prokázat nezávislost na nadstandardních finančních zdrojích Libereckého kraje až do roku 2012,  by zároveň zásadním způsobem ovlivnily naši vzdělávací nabídku do budoucna, což by dle našeho přesvědčení přivedlo i nové žáky do naší školy. To by naplnilo i Vaši podmínku č. 2 na předložení návrhu projektu podloženého reálnými a přesvědčivými argumenty s dlouhodobým dopadem a se zárukou vytvoření podmínek pro rozvoj potenciálu! Máme ještě v úmyslu podat projekt v oblasti 3.2., týkající se dalšího vzdělávání, který by naplno a plynule navázal na dva předchozí projekty. Ve svém dopisu jsem Vás žádal o Vaši podporu těchto projektů, protože by významným způsobem vyřešily nejen naši finanční situaci, kterou  Vy zdůvodňujete nutnost likvidace naší školy. Ve své odpovědi tvrdíte, že postupy při výběru projektů jsou standardizovány. Žádám Vás tedy o podporu našich projektů v rámci standardizovaných postupů!


V hodnocení projektů se objevuje významný požadavek na udržitelnost projektů. Zde máme krásný příklad „hlavy 22“. Naše projekty mají zajistit naší budoucnost a tedy i udržitelnost projektů. Ale pouhý týden po výše zmíněném tiskovém prohlášení, kde jste naší škole dali šanci na prokázání její životaschopnosti, Rada kraje v usnesení číslo 177 vzala naší škole jakékoliv naděje a šance!  Rada kraje ve svém usnesení č. 177 z letošního roku souhlasí mimo jiné se sloučením naší školy se sklářskou školou v N. Boru k 1.1.2011, odvolává mě z funkce k 1.12011 a zaručuje paní ředitelce Jindrové nejen ředitelský post, ale i zvýšení platu! V tomto usnesení, které jste také podepsal, není ani zmínka o tom, že týden před tím jste v tiskové zprávě dali naší škole čas do 30. září! Co si máme vážený pane náměstku o takovém jednání myslet? Toto usnesení rady nejen že na hlavu obrací vaše týden staré tiskové prohlášení, ale zároveň nám bere šanci na získání některého z grantů, protože toto usnesení likviduje jednu z podmínek získání grantů tj. jejich udržitelnost! Paní ředitelka Jindrová mě v článku uveřejněném na titulní webové stránce Libereckého kraje označila za paranoidního. Vzhledem k tomu, že můj dopis se žádostí o podporu našich projektů byl odeslán několik dní před zasedáním rady dne  2.2., tak je těžké nebýt paranoidní, když jste svým usnesením č. 177 možnost získání některého z grantů v podstatě znemožnili! Váš dopis ze 4. února, tedy po zasedání rady, nikterak nereflektuje toto usnesení a já se ptám, co vlastně platí a co neplatí?


Ve svých vystoupeních a článcích jste pane náměstku opakovaně prohlašoval, že jsme jedinou školou v Libereckém kraji, které jsou dotovány platy a že nelze tolerovat, aby naše škola žila na úkor jiných škol. Toto tvrzení se také objevilo v prohlášení ředitelů gymnasií z poloviny prosince 2009, a které bylo taktéž uveřejněné na titulní webové stránce Libereckého kraje. Dotace, které naše škola v předchozích letech obdržela byly jedním z Vašich argumentů podporující nutnost likvidace naší školy. Tabulka dotací v rámci Libereckého kraje z loňského roku  však hovoří o něčem jiném. Jen SPŠ v Novém Boru získala na platy z programu Hustota a Specifika 2.785.592,- Kč, zatímco naše škola ubohých 69.200, - Kč. (To ani nemluvím o 960 tisících, které od Vás obdržela SPŠ v N. Boru na konci roku 2008, jak jste se zmínil ve svém emailu, když jste si spletl naší školu s novoborskou..) Peníze z tohoto titulu dostaly také další školy včetně gymnasií a byly to statisíce! Pokud byste naší škole poskytli, vzhledem k velikosti a počtu žáků, alespoň polovinu toho, co jste dali novoborské škole, nebylo by nutné vydat z rozpočtu Libereckého kraje na platy v naší škole ani haléř! 


V letošním roce byl tento program Hustoty a Specifik rovněž vyhlášený a Liberecký kraj z něho má obdržet 19 milionů korun. Je to tedy dost peněz na to, aby i naší škole byly dorovnány bez problémů platy, o kterých se stále mluví. Ve vyhlášení tohoto programu se jasně praví, že tyto peníze jsou určené na řešení normativních rozdílů a na případy koncentrace většího počtu škol s náročnějšími provozy, jakými jsou také sklářské školy. Vedoucí školského odboru paní Princová mě ve svém dopisu ze 3. února 2010 vyzývá, abych přijal organizační a personální opatření, která by vedla k vyrovnanému hospodaření školy s tím, že bych měl snížit normativní stav zaměstnanců o 5,5 úvazku! Já se ptám, jestli byla také ředitelka sklářské školy v Novém Boru a ředitelé v dalších školách, které obdržely dotaci na platy z dotačního programu Hustoty a Specifika, vyzváni k přijetí podobných opatření? Podmínky, které nám stanovuje náš zřizovatel, jsou tedy v tomto světle více než  zvláštní, protože Liberecký kraj dostává od ministerstva dost peněz na to, aby vše vyřešil, kdyby chtěl. Žádám Vás tedy pane náměstku, abyste poskytl naší škole v roce 2010 takové dotace z titulu Hustoty a Specifik, která by odpovídala jejím potřebám a která by reflektovala pomoc poskytnutou jiným školám!


Děkuji a jsem s pozdravem


ak.mal.
František Janák
ředitel nejstarší sklářské školy na světě
SUPŠS Kamenický Šenov


28.2.2010


Na vědomí zastupitelů LK, vedoucí OŠMTS p. Princové, senátora p. Kapouna, europoslance p. Duška, poslance p. Zapletala, náměstkyně p. Bartoňové, náměstkyně p. Kousalíkové a médií.