Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Novoborští aktualizují územní plán

Archiv

O tom, že je nezbytné dokument mající zásadní vliv na další rozvoj města opět aktualizovat, svědčí na pět desítek změn, které zastupitelé schválili a z nichž mnohé vzešly z podnětů občanů.
 „Záměrem změny číslo 2 je především rozšíření ploch pro bydlení v převážně okrajových částech města,“ podtrhuje ing. Darina Měchurová,  vedoucí Stavebního úřadu a úřadu územního plánování v Novém Boru, která je za pořízení změn územního plánu obce odpovědná. „Plochy dosud vymezené pro bydlení  nejsou v územním plánu obce (ÚPO) Nový Bor v dostatečné míře naplňovány vzhledem k vlastnickým poměrům nebo neexistenci inženýrských sítí, ačkoliv jejich dlouhodobý význam není zpochybněný. Změna číslo 2  ÚPO Bor řeší především změny funkčního využití ploch tak, aby nové funkční využití umožňovalo stavby rodinných domů – například v Arnultovicích nebo v Pihelu.“  Novoborští po stavebních parcelách volají, ale stávající zastavitelné plochy pro rodinné domy není v současné době možné využít, neboť nejsou zainvestované. Dostupné  inženýrské sítě a jejich řady jsou značně vzdálené, proto by bylo zainvestestování zmíněných ploch velmi nákladné.
Zastupitelé posuzovali zadání změn ÚPO, které  bylo již upravené na základě požadavků dotčených orgánů.  Poněvadž měli již dříve možnost vznášet připomínky obdobně jako všichni občané města a protože si textovou i grafickou část změny ÚPO prostudovali s dostatečným časovým předstihem, bylo jednání o zásazích do územního plánu věcné a stručné. Z devatenácti přítomných hlasovalo pro navrženou změnu osmnáct  zastupitelů.  A jen tak na okraj,  zpracovatel si vyslechl na místě pochvalu za precizně  připravené podklady pro jednání.