Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Mezinárodní závod se nakonec konat nebude

Archiv

Na jaře a v létě by totiž běžci rušili chráněné druhy ptáků v nejcennější zóně území. Pokud by se závod konal na podzim, dostal by zelenou.


"Vycházeli jsme z posudku Správy Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko a odborníka z Vlastivědného muzea v České Lípě," řekl včera zástupce hlavní inspektorky ČIŽP v Liberci Milan Samšiňák. 


 "Nechceme, aby zvířata, vystresovaná kvůli závodům, opouštěla svá mláďata. Stačí, když kolem jednoho ptačího hnízda proběhne za hodinu deset lidí a zůstane opuštěné," uvedl vedoucí správy CHKO Ladislav Pořízek.


Pokud by se závody konaly až v září, povolila by je inspekce i správa CHKO. Podle Samšiňáka pořadatelé z pražského Sportovního klubu Kotlářka věděli již loni v březnu, že správa CHKO se závody nesouhlasí. Tehdy správci chráněného území poslali pořadatelům upozornění, že tam v době od března do září neschválí v příštích letech žádné závody. Květnové mezinárodní závody ovšem museli pořadatelé z pražského SK Kotlářka nahlásit do světového kalendáře již před dvěma roky. Inspekce rozhodla o zákazu soutěží v CHKO v úterý 5. dubna.


Od pátku 9. dubna do neděle 11. dubna se přitom měly na Kokořínsku konat menší třídenní mezinárodní závody pro téměř 900 běžců. Přes 350 jich dorazilo ze zahraničí. Pořadatelé kvůli nedostatku času zrušili soutěž až přímo na místě.


"Přijeli jsme tam z inspekce čtyři. Orientační běžci si nechali všechno vysvětlit celkem v klidu a byli většinou překvapivě slušní," dodal Samšiňák.


Podle Pořízka zazněly sice nadávky v češtině a angličtině, ale na inspektory a ekology nikdo nezaútočil.


"Zrušení závodu nám přineslo veliké finanční ztráty. Kdyby nám nepomohl Český svaz orientačního běhu, náš oddíl by se položil," prohlásil předseda orientačních běžců z SK Kotlářka Zdenko Procházka.


Závody se sice nekonaly, ale běžci ještě před nimi dostali mapy a v lesích na Kokořínsku během víkendu alespoň trénovali.


"Už jsme však nemohli ovlivňovat, kde se budou pohybovat," upozornil Procházka.


O osudu květnového mezinárodního závodu pořadatelé s inspekcí jednali ještě ve středu. Měli šanci závody přeložit na září nebo trasy pro běžce vytýčit jinde než na Kokořínsku. Kdyby závody uspořádali v původním květnovém termínu na Kokořínsku bez povolení, hrozila jim pokuta až jeden milion korun. Podle Procházky se však květnová soutěž konat musí, jinak by utrpěla prestiž českých orientačních běžců v zahraničí.


"Závody uspořádáme na náhradních tratích na Rakovnicku," konstatoval Procházka.


SK Kotlářka se ovšem proti rozhodnutí ČIŽP odvolá.


 "Jsou v něm formální nedostatky. Hlavně jsme ale přesvědčení, že bychom ptákům na Kokořínsku nijak neuškodili," uvedl.


Chce s odvoláním uspět, aby se ukázalo, že orientační běžci přírodě neškodí. Jinak by totiž nemohli závodit nejen na Kokořínsku, ale i na řadě jiných míst, na něž jsou zvyklí.