Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Má se vůbec zasít?

Archiv

"Loni ještě byly v půdě nějaké vláhové rezervy, letos je ale zcela vyschlá. Obiloviny nevytvářejí odnože a špatně roste i tráva na pastvinách a loukách. Když nezaprší, bude úroda špatná," řekl dnes  Milan Boleslav z českolipské agrární komory.


Už loni měli podle Boleslava pěstitelé na Českolipsku kvůli suchu nižší výnosy.


"Věřili jsme, že zima zásoby vody v půdě obnoví, to se ale nestalo," poznamenal.


Na rozdíl od ostatních okresů Libereckého kraje, sněžilo na Českolipsku jen minimálně. I Na jaře se vláha regionu vyhýbá.


"V minulém týdnu spadlo na sousedním Liberecku kolem 12 milimetrů srážek, u nás napršely sotva dva milimetry," řekl Boleslav.


Dodal, že situaci navíc komplikují poměrně vysoké teploty, při kterých se i ta trocha vláhy z polí a luk rychle odpařuje.


"Chtěli jsme už vyhnat dobytek na pastvy, ale zatím ho kvůli suchu není na čem pást," doplnil Boleslav, který je jednatelem zemědělské společnosti Agrome v Horní Polici.


"Na ostatním území Libereckého kraje není situace zdaleka tak špatná" řekl Jiří Teplý z Regionální agrární rady Libereckého kraje.


Vláhu v půdě obnovily poměrně vydatné sněhové srážky v zimě a také na jaře poměrně dost pršelo.


"Jarní práce dobře postupují, díky poměrně teplému počasí v posledních dnech jsme ve srovnání s minulými lety v mírném předstihu," poznamenal.


Liberecký kraj je převážně podhorskou oblastí. Ze 140 tisíc hektarů zemědělské půdy má téměř 70 procent horší kvalitu a nedá se využít k intenzivnímu pěstování produktů pro potravinářské účely. Pokud jde o zemědělské plodiny, zůstávají i letos pěstitelé u tradičních obilovin, řepky a kukuřice a v jižních částech kraje pěstují zeleninu. Více než 40 procent zemědělských ploch pokrývají trvalé travní porosty. To je také důvod, proč v kraji převažuje kombinovaná rostlinná a živočišná výroba, které se podle posledního statistického šetření Agrocenzus věnuje zhruba 40 procent podniků. Další podniky se zaměřují jen na chov. Pěstováním se zabývá zhruba čtvrtina zemědělských firem, a to převážně v jižní části Libereckého kraje.