Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Lidé si od města málo půjčují

Archiv

"Rádi bychom prostředky, které nevyužité leží na účtech města, použili na výstavbu nových nájemních bytů, to však pravidla neumožňují," řekl českolipský starosta Petr Skokan.


Českolipský fond rozvoje bydlení je financován z prostředků poskytnutých státem, ale podstatnou část příjmů tvoří peníze z prodeje městských bytů. Do fondu jde polovina peněz, které město za byty utrží. Fond existuje od roku 1999 a zatím poskytl zhruba pěti desítkám občanů a družstev vlastníků na opravy bytů a domů kolem čtyř milionů korun.


"Město samo peníze z fondu na opravu bytů nevyužívá, většina městských bytů jde totiž do prodeje," řekla mluvčí českolipské radnice Markéta Aulová.


Radnice podle Skokana hledá další města a obce, která jsou v podobné situaci - ve fondu se jim kumulují miliony.


"Rádi bychom, aby se připojili k podnětu na ministerstvo financí. Chceme, aby ministerstvo uvolnilo přísná pravidla pro čerpání fondů," řekl Skokan.


Stát podle něho nemá dost peněz na podporu bytové výstavby, a proto by měl městům a obcím umožnit čerpat pro tento účel prostředky z vlastních fondů.


Na rozdíl od České Lípy mají v Jablonci nad Nisou s čerpáním dotací z fondu rozvoje bydlení dobré zkušenosti. Letos byl ale zájem menší, než se čekalo - z plánovaných 12 milionů rozdělilo město polovinu.