Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Klesá zájem o sociální služby

Archiv

Poněvadž potřeba denního stacionáře plyne z potřeb Komunitního plánu sociálních služeb Novoborska,  který je zpracován a pravidelně aktualizován  pro oblast všech členských obcí Svazku Novoborska,  je stacionář k dispozici klientům z celého mikroregionu.
„Ve stacionáři může denně pobývat šest klientů, ale je naplněn jen z poloviny, ačkoliv před rokem, kdy jsme o jeho vytvoření začali usilovat, byl zájem podstatně vyšší,“ konstatuje Daniel Nerad, ředitel  příspěvkové organizace Sociální služby města Nový Bor.  „Ekonomická krize a vysoká nezaměstnanost v Novém Boru se začínají promítat také do zájmu o nabízené sociální služby.“ 
Stacionář vznikl ze tří bytových jednotek v budově C, která je jako jediná v komplexu DPS bezbariérová a v níž funguje dobře vybavené středisko osobní hygieny. Ze  zákona je dané, jaké služby denní stacionář poskytuje – pomoc při osobní hygieně,  aktivizační činnosti, sociálně terapeutické činnosti, zajištění stravy, zprostředkování kontaktů se společenským prostředím atd. Za komplexní balíček služeb, do kterého se nepočítá cena za stravu, musejí klienti platit.
„Platby jsou rozdělené podle stupňů příspěvků na péči. Uživatelé s prvním stupněm příspěvku platí 130 Kč na den, s druhým 150 Kč  se třetím 170 Kč na den,“ upřesňuje ředitel. Povinností je, aby byl tento příspěvek čerpaný na sociální služby, ale ukazuje se, že opak asi bude pravdou.  „V Novém Boru je velká nezaměstnanost, lidi bez práce  mají více času,  a tím  pádem se mohou také lépe postarat o své příbuzné. Na druhé straně rodiče či prarodiče své děti podporují, pomáhají jim v nouzi a svůj příspěvek na péči raději svěří dětem,  než by nějaké instituci platili za poskytované služby,“  předpokládá Daniel Nerad.
Naopak o ubytování v novoborském domě s pečovatelskou službou zájem občanů prozatím neklesá. DPS má kapacitu 160 lůžek a na umístění klienti stále čekají zhruba půl roku.