Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Hejtman LK Stanislav Eichler: Liberecký kraj vítá každou pomoc sklářským školám

Archiv

Podle něj je jedno, zda pomoc Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově a potažmo Vyšší odborné škole sklářské a Střední škole v  Novém Boru nabídne Spolek Čechů v USA či magistrát  Prahy. 
„Iniciativu ředitele kamenickošenovské školy chápeme jako velkou snahu splnit podmínky k jejímu zachování, tedy získat co největší počet nových studentů, aby se naplněnost školy zvýšila ze současných 39 %. Tím by se zřejmě vyřešil i další problém s doplácením mezd učitelům z rozpočtu Libereckého kraje.
Nejde však jen o těchto cca  1,2  miliónu Kč na učitelské platy, ale také o nutné výdaje na investice pro tuto školu, neboť  na rekonstrukce žádá ředitel školy 54 milionů Kč,  a to je v současné ekonomické situaci velkým soustem.
Ale opakuji, zájem školy získat pomoc i v jiných částech České republiky vítáme, i když informace o těchto aktivitách přišly jaksi mimochodem z médií a oficiálně se na Liberecký kraj, který je jejím zřizovatelem školy, nikdo dosud oficiálně neobrátil. I my hledáme partnery, a budeme jednat s kýmkoli, včetně Prahy, kdo se na nás obrátí a prokáže, že mu jde o zájem školy i studentů.
Ovšem nabídka Prahy hovoří například o získání nových studentů, kteří se povětšinou neuplatnili při talentových a přijímacích zkouškách na pražské školy. My připomínáme, že   při náboru výrazně většího počtu studentů na umělecké školy mohou v celé republice vzniknout následné problémy při uplatnění absolventů na trhu práce. Námi uvažované sloučení dvou blízkých sklářských škol je v současné situaci pouze ekonomickou nutností a nikoli politikařením. Toho se chraňme a nepřipusťme jej!
V každém případě znovu zdůrazňuji, že pokud se podaří tyto naše obavy zažehnat, loňské rozhodnutí o sloučení kamenickošenovské sklářské školy s Vyšší odbornou školou sklářskou  a Střední školou v deset kilometrů vzdáleném Novém Boru může Rada LK na podzim letošního roku přehodnotit  a v případě příznivého hospodářského vývoje  školy revokovat.“
 Bc. Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje