Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Dům v Nemocniční nepůjde do dražby

Archiv

Z osmi bytů je obsazeno pět, z toho tři nájemní smlouvy jsou neplatné a zbývajícím končí platnost v letošním roce. Uživatelé bytů platí nájemné nepravidelně, se zpožděním a s výjimkou jednoho staré dluhy vzniklé na nájemném nesplácejí vůbec.  Rada města zastupitelům doporučila, aby byl dům prodaný v dražbě i s nájemníky za nejnižší vyvolávací cenu 362 tisíc korun. Uživatelé bytů s řešením nesouhlasili  a před zasedáním zastupitelstva měli schůzku s místostarostou města Stanislavem Valdmanem. Z jednání pak vzešel další návrh umožňující, aby si i uživatelé bytů, kteří mají vůči městu pohledávky, mohli koupit dům do vlastnictví - vytvoří  sdružení nájemníků nezatížené dluhy.
 Jednání zastupitelstva se zúčastnili i nájemníci. Popisovali, v jakém jsou postavení,  kolik peněz do bytů vložili, vysvětlovali, proč dluhy narůstají velkou spotřebou vody, stěžovali si, že město neinvestuje do oprav domu. Uspěli.  Zastupitelstvo pověřilo místostarostu, aby s uživateli bytů hledal způsob, jak by mohli dluhy uhradit a dům si od města koupit.
Dlouhou diskusi vyvolal záměr prodeje domu č. p. 704 ve Sklářské ulici, který má v pronájmu od města společnost Glasscentrum s. r. o. V souvislosti se smlouvou o pronájmu zazněla slova jako nestoudná, nemravná atd.,  zastupitelé se pozastavovali především nad tím, jak málo peněz platí společnost městu ročně za pronájem téměř 2000 metrů čtverečních a v kuloárech pak spekulovali o tom, kolik asi vynesly následné pronájmy.  Zastupitelé polemizovali, jestli společnost investovala v průběhu deseti let do objektu tolik peněz, kolik jí ukládá smlouva, a ptali se na kontrolu ze strany města. Padl dotaz, zda pozemky obklopující objekt patří stále Crystalexu. Bohužel patří, i když o jejich odkoupení město požádalo už loni v červnu, dostalo se jim odpovědi. Navzdory četným urgencím Crystalex návrh kupní smlouvy nevypracoval a v současné době nemá právo s pozemky disponovat.  Záměr prodeje domu č. p. 704 ve Sklářské ulici nakonec zastupitelé schválili.
Mnohem odlehčeněji, někdy až usměvně, vyzněla diskuse o výši místního poplatku ze psů. „Pes je antidepresivum, přítel člověka, nikdy vás nezklame, kdo má rád zvířata, má rád lidi, za kočky se taky neplatí …... poplatky by se měly zrušit úplně,“ mínili jedni. Další,  kteří mají zkušenosti s bydlením ve „štěkajícím“ paneláku a s kličkováním mezi psími exkrementy na veřejných prostranstvím, návrh pobouřil a označili jej za populistický. I nechali se slyšet strážci městských financí a připomínali,  kolik chybí na investice,  jak je třeba naplňovat příjmy města. Na pejskařích město nezbohatne, převládl většinový názor, v příštím roce se v Novém Boru nebudou místní poplatky ze psů navyšovat.