Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

41/2019

Anketa Alej roku 2019 byla spuštěna. Nevím, jestli to bylo i mou výzvou k nominacím, ale z Českolipska je kandidátů hned několik.

Už tradičně je mezi nominovanými Valdštejnská alej v Zahrádkách. Velmi důstojným soupeřem, kterého mimo jiné podporuje bývalý českolipský místostarosta Tomáš Vlček, bude lipová alej lemující křížovou cestu ve Cvikově.

Další nominovaná lipová alej je ze Sloupu. Benjamínkem je čerstvě vysázená lipová alej v Chotovicích. Stejný druh dřeviny nominovala i osada Hvězda. Nebo vás spíše zaujmou jírovce maďaly mezi Šenovem a Slunečnou?

Jestli jsem nějaké stromořadí nepřehlédl, tak z Libereckého kraje je jen jedno ležící mimo Českolipsko. Mohli bychom tak zvítězit aspoň v regionální soutěži.

To nejlepší jsem si nechal na konec. Také jsem jednu alej nominoval. A není lipová. Je habrová, leží také v Zahrádkách (které tím pádem mají ve finále dva kandidáty). Do nominační řeči jsem napsal toto: „Alej se nachází v těsném sousedství po požáru stále chátrajícího zámku v Zahrádkách. Od roku 2013 se obec snaží o její revitalizaci, jak sázením nových stromů, tak ořezáním vysokých korun. Původní habrová alej, která byla v posledních 40 letech zanedbávána, sloužila jako přirozená střecha panského kuželníku. Díky výskytu vzácných druhů brouků byla alej vyhlášena evropsky významnou lokalitou. Žije zde například páchník hnědý nebo kovařík rezavý.“

Jasné je, že nevyhraje krása, ale síla médií a sociálních sítí. Takže hlasujte zde.  Předem upozorňuji, že nestačí dát lajk, ale musíte přiznat své jméno, telefonní číslo, email (přijde vám ověření) a také musíte potvrdit, že nejste robot.

Ať už budete hlasovat pro „mé“ habry, pro jinou alej z Českolipska nebo třeba pro sakury z Moravy, na stránky se mrkněte. Nabídka je pestrá. Najdete krásné staré aleje i čerstvě vysazené, různých druhů stromů. Soutěží se i v kvalitě fotografií (tam neaspiruji J), takže některé snímky vypadají hodně dobře.

Vraždy

Včera jsem zaznamenal, že v Lípě se udála další vražda. Blesk vám poví víc. 

Ze zvědavosti jsem hledal počet vražd v ČR. Je relativně stabilní. Posledních deset let se jich nestalo více než dvě stě za rok. Například v roce 2017 146. V Libereckém kraji 5.

Ze 146 vražd jich bylo 80 tzv. domácích zabijaček. Šest bylo loupežných, dvě na objednávku. Mimochodem ve zmíněném roce nedošlo k žádnému zabití novorozence. Jen dvanáct vražd nebylo v daném roce objasněno.

Lingers.on

V pátek v klubu Luxor pokřtila českolipská kapela Lingers.on svou novou desku s názvem Body & Soul.Ještě jsem nestihl oposlouchat jejich loňskou Made in Main a už je to navazující novinka. Několik informací zde.

Dvě fotografie od Heleny Paszekové.

A aspoň jedno video Petra Skokana.

 

Fotbal

Mladší syn mi chtěl udělat radost, a tak začal po letech zase hrát fotbal. A zaregistrovat se nechal v Oknech. Stihl jsem od minulého deníku dva zápasy. Domácí vítězství nad Novým Oldřichovem 3 – 0. Přišlo 15 procent obyvatel, otevřel se stánek, grilovaly se klobásy, pivo s rumem tekly proudem. Skvělá nedělní atmosféra.

Výjezd do Zahrádek už tak slavný nebyl. Domácí byli před zápasem přesně na opačném pólu tabulky. 0 – 6, tak zní výsledek. Minimálně třicet diváků, byť celou dobu pršelo.

Volfartický Vlastík

Dnes je deník hodně o Zahrádkách a u toho zůstane. Právě škola v Zahrádkách vyhrála druhý ročník Volfartického Vlastíka, vlastivědné soutěže okolních malotřídek. Já tak mohl poznat další školu – umístěnou na krásném místě nad vsí, zrekonstruovanou. Skvělou organizaci dokresluje následující video z naší TV Okna.