Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

23/2020

Také už vám na facebooku přátelství nabízejí lidé, o kterých jste doposud nevěděli, že existují?

Anebo jste sice věděli, že existují, ale nenapadlo vás, že se s vámi budou chtít přátelit? Blíží se volby a jeden z nástrojů, který před několika lety zavedli zejména kandidáti ANO, teď najednou používají všichni. Oživili své mrtvé účty a nechávají se fotit u všeho a se všemi.

Se synem jsme hodně diskutovali o tom, kde jsou v tomto případě hranice vkusu. Někteří mají účty dva - jeden soukromý a jeden oficiální. Někteří jsou však velmi amatérští a teď mixují  - své soukromé fotky z dovolených nebo z dovádění s vnoučaty - s politickými komentáři nebo s deset let starými snímky ze setkání s Hanou Zagorovou. Ze své zkušenosti tento nástroj znám, v životě by nás školní youtube kanál neměl přes tisíc odběratelů, kdybych jen čekal, až si nás někdo najde. Takže nekritizuji, jen se pousmívám. (Mimochodem stále budu rád, když náš kanál budete odebírat, děti touží po sta tisících odběratelích, ale to bych asi musel zažít natáčet pranky.)

Pojďme se raději podívat na subjekty, které veřejně projevily snahu zastupovat nás v dalších letech ve vedení Libereckého kraje.

Starosty pro Liberecký kraj zřejmě opět povede Martin Půta. A za sebou bude mít velmi silný tým starostů důležitých obcí - Svitáka, Hockeho, Lípu, Canova, Dvořáka, Löffelmanna. Pro Českolipáky je zajímavá i aktivistka Živé Lípy Markéta Červinková.

O ANO, druhém favoritovi, se zatím ví jen to, že kandidátku povede starostka České Lípy Jitka Volfová. Tento subjekt ani žádný program mít nemusí. Jeho milovníci ho zatím stále volí hlavně ze setrvačnosti.

Poměrně agilně začíná do voleb šlapat subjekt, který se nazval Společně pro Liberecký kraj. Jde o koalici Lidovců a Topky. Lídrem by měl být Jiří Klápště, šéf CHKO Český ráj. V popředí by měl být Českolipan Miloslav Václav, mimo jiné regionální předseda TOP 09.

Na kandidátce Pirátů nechybí českolipský zastupitel Petr Jeník, který se však podle všeho zaměřuje spíše na svou kandidaturu do Senátu. Výše postavený by měl být jiný zastupitel České Lípy - Ondřej Víteček.

Polomrtvá ČSSD v Lípě vylovila například Pavla Císaře, dříve trpěného ředitele příspěvkové organizace Sport. O tom, že by kandidovala Romana Žatecká, bývalá starostka, se zatím oficiálně nemluví. Stejně jako o jejím spojenci z řad ODS Juraji Ranincovi. Žádná překvapení nebudou na kandidátce komunistů, kteří svou hlavní líheň mají právě na Českolipsku.  Vsadím se, že na předních místech budou Mackovík, Tita a Dvořák, sekundovat jim bude pomatený hejtr Koros.

Dá se očekávat, že milovníci zelených vizí se rozštěpí mezi několik subjektů a výsledkem bude, že v krajském zastupitelstvu nebude z tohoto směru politiky nikdo. Ta pravá Strana Zelených by měla vytvořit kandidátku s Liberálně ekologickou stranou a vedle nich by se ještě mohla objevit kandidátka Demokratické strany zelených, která ale zastupuje hlavně práva zvířat. Ta však zatím nemohou volit.

Předpokládám ještě dvě kandidátky, které by mohly promluvit do celkových výsledků. Zejména SPD a pak Klausovy Trikolóry. U nich však je jedno, kdo bude kandidovat a jaký budou mít program. Jejich voliči stejně mají problémy se čtením.

Vůbec jsem nezaznamenal aktivity Změny pro Liberecký kraj.

Pokud se nic nezmění, očekávám, že Starostové dají ANO opět aspoň deset procent. Něco málo by mohla brát ODS, pokud začne něco dělat. ČSSD prakticky nemá co nabídnout. Na třetí místo tak tipuju spíše Piráty. Lidovci tradičně v Libereckém kraji body nesbírají a nepomůže jim v tom ani opětovné spojení s TOPkou. Té totiž seberou hlasy zejména Starostové. Tzv. protisystémové hlasy si rozeberou SPD, komunisti, případně Trikolóra. Pokud by počet mandátů komunistů klesl opět o polovinu jako v minulých volbách, měl bych škodolibou radost už za tu jejich antikampaň proti mně.

Můj soukromý týden byl čtenářsky nudný. Práci jsem věnoval i víkend. Nejvíce mě bavilo, když si žáci hráli na youtubery a zkusili si jeden díl teď už letní prvouky natočit sami. Z této aktivity je i úvodní fotografie.