Dnes je 02. 10. 2024
svátek má Olívie,Oliver

2/2020

Několikrát jsem tu propagoval anketu Alej roku. Už kvůli tomu, že letos jsem se taky rozhodl jednu nominovat (Habrovou alej u zámku v Zahrádkách).

Do akce se zapojilo více než sedm a půl tisíce hlasujících, kteří si mohli vybrat z 96 stromořadí. Vyhrála alej u Rakovnického potoka (Středočeský kraj), kterou celkem tvoří 540 stromů a se svou délkou 3,7 kilometru je nejdelší alejí památných stromů v Česku. Více si o ní můžete přečíst zde.

Má alej ze Zahrádek skončila přesně v půlce startovního pole Libereckého kraje. Libereckou minisoutěž s přehledem ovládla Alej na Křížový vrch u Cvikova. Druhá byla Valdštejnská alej v Zahrádkách, třetí Vápenské lipové stromořadí nedaleko Českého Dubu.

Ptačí hodinka

Další akcí, která má popularizovat přírodu a její ochranu, je Ptačí hodinka. Pokud čtete deník pár hodin po vydání, ještě se můžete rychle zapojit. Úkolem je přesně hodinu pozorovat ptáky na krmítku a výsledky poslat přes jednoduchý formulář (zde).

Sčítání probíhá (probíhalo) od 10. do 12. ledna a jedná se o druhý ročník. Od prvního okamžiku lze on-line sledovat postupně doplňovaná pozorování (zde). Jako milovník statistik to samozřejmě činím. Aspoň stručně něco zajímavostí z průběžných výsledků. Stejně jako loni s přehledem vede sýkora koňadra, kterou na svém krmítku zaznamenalo 91,5 % sčítajících. Druhý a třetí jsou vrabci. Vede polní před domácím. Ale nevím, jak hodně je lidé rozlišují. Já se snažím děti upozornit třeba na černou skvrnu na tváři vrabce polního, ale nedal bych ruku do ohně za děti a dokonce ani za sebe.

Čtvrtá je sýkora modřinka, pátá hrdlička zahradní. Šestý zvonek zahradní, který se nám v Oknech zatím na krmítku neobjevil (ale na zahradě je, o čemž nás přesvědčila kočka, když se přišla pochlubit svým loveckým úspěchem). Sedmý je kos černý, osmý stehlík, devátý brhlík lesní, desátá straka.

V žebříčku jsou i některé rarity, u nichž občas nedokážu odhadnout, jestli jde o špatné určení, realitu nebo dokonce hloupý vtípek. Třeba 54. je špaček obecný s 37 pozorovanými jedinci - jedná se o stěhovavého ptáka. Ještě častěji byl pozorován konipas bílý nebo rehek domácí. Jednou byla dokonce pozorována kukačka, což mi přijde už opravdu jako hloupost. To více věřím tomu, že se někomu na krmítku objevila korela chocholatá nebo rosela. Naopak chápu, že se u krmítek objevují dravci. Když jsem podobné pozorování dělal ve svém dětství, využíval větve ořešáku s krmítkem jestřáb, který si obhlížel naše slepice. Jeden z respondentů zaznamenal u krmítka minihejno tří orlů skalních, dva výry, v seznamu je i devět orlů mořských.

Dále je v seznamu 837 kachen divokých, 275 kormoránů, 96 vlaštovek, 92 volavek bílých, 72 labutí, 61 hus velkých, 35 racků bouřních, 18 ledňáčků, 6 potápek malých, 2 sokoli. Těším se na oficiální tiskovku, jak se s tím poperou organizátoři z České ornitologické společnosti. 

Video z našeho školního pozorování. Obzvlášť upozorňuji na stanoviště čtvrťáků, to opravdu stojí za to.

Bastei

Minulý týden jsem se konečně dostal na vyhlídkový most Bastei (hodina jídzy od Lípy a pár kilometrů pěšky). Nabízím aspoň pár fotografií.