Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Další vykrádání Stavební společnosti Ralsko

Archiv

Aféra kolem soudce Krajského soudu v Ústí nad Labem Jiřího Berky, obviněného kvůli konkurzu na Union banku, pokračuje.


Berka a čtyři další lidé byli obviněni ze zločinného spolčení kvůli podezřelým konkurzům společnosti ZKL Klášterec nad Ohří a Stavebního podniku Ralsko. Řekli to dnes šéf odboru pro nejzávažnější hospodářskou kriminalitu pražského vrchního zastupitelství Jaroslav Dolejší a šéf protikorupční policie Jiří Pálka.


"Jde o první případ, kdy ke stíhání pro trestný čin účasti na zločinném spolčení došlo v souvislosti s majetkovou trestnou činností," uvedl Dolejší. Za zločinné spolčení bývají totiž stíhány násilnické gangy.


Mezi obviněnými jsou kromě soudce Berky konkurzní správce, ředitel podniku, pracovník zpeněžování podstaty a soudní znalec. V obou případech, tedy u konkurzu ralského i kláštereckého podniku, jde podle Dolejšího o stejné lidi.


Správcem konkurzní podstaty u obou byl, stejně jako v Union bance, Daniel Thonat. Ten byl navíc obviněn i kvůli Union bance. Berkovi, který byl v souvislosti s bankou stíhán za zneužití pravomoci veřejného činitele, policie zpřísnila paragraf o formulaci "ve prospěch zločinného spolčení". Nyní mu hrozí až desetileté vězení.


Pětice obviněných byla podle Dolejšího dnes ráno mezi 07:00 a 08:00 zadržena a předvedena k výslechům. Zadrženi mohou být 48 hodin, u některých žalobce zváží návrh na vazbu.


Soudce Berka byl obviněn kvůli konkurzu Union banky loni v dubnu, tehdy strávil ve vazbě měsíc. Od té doby má pozastaven výkon soudcovské funkce. Podezření, že bral úplatky, policii zatím neprokázala. Dnešní obvinění má podle Dolejšího 28 stran. Policie odhaduje způsobenou škodu v případě firmy ZKL na nejméně 68 635 000 korun. Poškozenými jsou věřitelé zkrachovalé firmy.


Na částku přes sedm milionů korun policie vyčíslila škodu u Stavebního podniku Ralsko, obvinění se údajně pokusili způsobit další škodu přesahující 200 milionů.


"K takovému následku nedošlo z důvodu zproštění správce konkurzní podstaty funkce a u soudce k dočasnému zproštění jeho funkce," uvedl Dolejší. Podstatou trestné činnosti podle něj bylo odkupování pohledávek vůči uvedeným společnostem, aby následně z pozice věřitelů mohl být podán návrh na konkurz.


"Všichni obvinění jednali po předchozí vzájemné dohodě a součinnosti, s vědomím všech kroků, které činí další obvinění, a posilováni vědomím, že se podílejí na páchání trestné činnosti," uvedl Dolejší.


Spolek podle policie fungoval tak, že nejprve vytypoval problémovou společnost v regionech Most, Chomutov a Česká Lípa, kde byl místně příslušný soudce Berka. Za pomoci dalších lidí a firem spolek údajně zajistil odkoupení pohledávek věřitelů firem ZKL Klášterec nad Ohří a Stavební podnik Ralsko. Později zorganizoval a zajistil podání návrhu na konkurz, o kterém podle předem dohodnutého scénáře Berka rozhodl, uvedli policisté. Po prohlášení úpadku byly pohledávky uplatněny u konkurzního správce. Berka vždy ustanovil stejného správce konkurzní podstaty, Daniela Thonata, který byl údajně do činnosti zapojen. Správce určuje postup při vypořádávání pohledávek, může tedy některé věřitele upřednostnit. Spolupachatelem byl podle policie i soudní znalec, který podhodnocoval rozprodávaný majetek.


"Cíleným jednáním podniky rozprodali za podstatně nižší cenu - de facto je vytunelovali," uvedla policejní mluvčí Blanka Kosinová.


Aféra kolem soudce Berky se rozhořela loni v březnu, když rozhodl o konkurzu Union banky v nezvykle krátkém termínu. Když vyšlo najevo, že rozhodoval na základě padělaných dokumentů, o tři dny později konkurz zrušil. Řekl tehdy, že byl sám uveden v omyl. Padělán byl podle něj notářský zápis o mimořádné valné hromadě Union banky. Berka je v této kauze stíhán proto, že podle policie zajistil fiktivní změnu sídla krachující banky, aby o konkurzu mohl jako ústecký soudce sám rozhodnout. Ode dneška je s Berkou v této kauze stíhán také bývalý správce konkurzní podstaty Thonat.


Thonat byl dnes dále obviněn v souvislosti se svým působením ve společnosti Potraviny Ústí nad Labem, státní podnik, kterému jako pověřený pracovník správkyně konkursní podstaty způsobil škodu téměř 25 milionů korun. Vrchní státní zastupitelství v Praze již dříve potvrdilo, že policie prošetřuje v souvislosti s Berkou dalších asi deset konkurzních řízení - vedle ZKL a Stavebního podniku Ralsko také například případy Báňské stavby Most, Zbrojovka Brno a Krušnohorské strojírny Komořany.